demos ef m

Een greep uit de demo's op Eurofinish + Materials

Tijdens Eurofinish + Materials werken exposanten samen in diverse demo- en informatieclusters om een antwoord te geven op concrete vragen of situaties uit de dagelijkse praktijk. VOM en Mikrocentrum onderstrepen hiermee het belang van samenwerking in de maakindustrie.

Op de demo- en informatieclusters presenteren de exposanten innovaties op diverse technische gebieden zoals: productontwikkeling, productie, oppervlaktebehandeling en product nabehandeling en/of afwerking. In de praktijk zijn deze technieken in alle productiestadia naadloos met elkaar verbonden. Het is dan ook meer dan logisch dat Eurofinish + Materials samenwerking tussen bedrijven actief op deze vlakken stimuleert. Graag lichten we een aantal van de casussen die worden gepresenteerd voor u uit:

Casus 1: Inktjettechnologie voor 3D-printing

Snel verhardende UV inkten worden gebruikt om 3D objecten laag na laag op te bouwen. Met meerdere inkten in één proces kunnen niet alleen verschillende kleuren maar ook verschillende functionaliteiten worden ingebouwd in een- en hetzelfde 3D object; fysische (bv. hydrofoob/hydrofiel) en mechanische eigenschappen (bv. treksterkte).

Benieuwd naar de innovaties op het gebied van 3D-printen en inktjettechnologie De volgende exposanten presenteren live demo’s:

Chemstream (stand 151) met 3D Inkjet printer live demo
Hartech (stand 20) met materiaalbeproeving van 3D-geprinte objecten. Ook trek-, druk- en buigsterke testen van andere producten en materialen

Casus 2: het belang van straalwerk bij metaal- & betonverbindingen

Stalen constructie elementen worden in beton gegoten of verankerd. Belangrijk aspect, vaak over het hoofd gezien, is het verwijderen van walshuid op het gedeelte dat in het beton is ingebed.

De volgende exposanten presenteren hun innovaties op het gebied van metaal- of betonstraalwerk:

Smolders SSO (stand 6): Coating of anti-corrosie behandeling op het staal, tot 5cm onder het beton. Op het overig gedeelte moet de walshuid worden verwijderd. Andere do’s & don’ts om problemen te vermijden.

Smolders SSO (Demo-140): Meten is één ding, weten wat je meet is een ander. Interpretatie van meetresultaten.

Straaltechniek (stand 4), Rösler (stand 52): Wegslijpen van walshuid kan een oplossing zijn. Stralen is productiever en dus aangewezen bij groot aantal te betonneren elementen. Voorstelling/demo van werpstraal systemen en GN Wheel.

Magistor (stand 111): Kies het best geschikte straalmiddel voor deze toepassing

TQC (stand 224), Konica-Minolta (stand 135), Straaltechniek (stand 4): Meten is weten: apparatuur voor het meten van oppervlakteruwheid.

Casus 3: ontgassing bij oppervlaktebehandeling

Ondergedompeld in een olieachtige vloeistof ontsnappen luchtbellen uit een stukje hardsteen wanneer vacuüm wordt getrokken tijdens het ontgassingsproces. Vervang de steen door een thermisch verzinkt stalen plaatje en u ziet eveneens hoe de zinklaag ontgast. Datzelfde gebeurt ook bij 200°C in de moffeloven, nadat er een poedercoating laag is op aangebracht. Zo ontstaan zogenaamde pinholes, maar gelukkig zijn er oplossingen.

De volgende exposant presenteert oplossingen op het gebied van ontgassing:

HaTwee (stand 96)

Casus 4: Elektrochemisch polijsten van roestvast staal

Het omgekeerde van elektrodepositie: hierbij gaat het om een anodisch proces dat op selectieve wijze 30 à 40 micron verwijdert. Dit om de oppervlakteruwheid te verlagen tot Ra waarden, van 0,8 (voedingsnijverheid) tot 0,4 of minder (farmaceutische industrie). Een glad oppervlak voorkomt dat verontreiniging zich vasthecht en aanslag, corrosie of groei van bacteriën veroorzaakt

De volgende exposanten presenteren demo’s op het gebied van elektrochemisch polijsten

Chimiderouil (stand 200), Packo (stand 12), Technochim (stand 81): Elektrochemisch polijsten en chemische oppervlaktebehandeling voor de voedingsnijverheid, de farmaceutische industrie, de architectuur en de luchtvaart.

Analis (stand 170), Konica-Minolta (stand 135), TQC (stand 224): meten en evalueren van elektrochemisch gepolijste oppervlakken. Passiveringstest (ook op stand van Packo), meten van Ra-waarden, swap stick testen voor bacteriële verontreiniging.

Casus 5: Instant analyse van voorbehandelingsbaden

Lab-on-Chip (LOC) technologie van Medimate vindt zijn weg naar de oppervlaktebehandeling industrie voor de analyse en de kwaliteitsbewaking van voorbehandelingschemie voorafgaand aan poedercoaten. Veel loonlakkerijen die dompelinstallaties gebruiken, doen beroep op gespecialiseerde firma’s voor de periodieke controle van oversleep contaminatie, bijvoorbeeld deze van metaalionen in het conversie bad. Een kritiek geval is dat van aluminium ionen die zich opstapelen in de conversiechemie voorafgaand aan het poedercoaten van aluminium substraten. In plaats van monstername en latere analyse in het eigen laboratorium kan Mavom thans gebruik maken van Medimate’s LOC minilab voor instant analyse bij de klant.

De volgende exposanten presenteren demo’s op het gebied van instant analyse van voorbehandelingsbaden:

Mavom (stand 7): Oppervlaktebehandeling chemicaliën, analyse en onderhoud; demonstraties met het bekroonde MAVOMmate platform, gebaseerd op Medimate’s LOC minilab
Almaplast (stand 36), D-Coat (stand 186): Loonlakkerijen die gebruik maken van Mavom’s diensten.
Smolders SSO (stand 6): Advies over de toelaatbare hoeveelheden aluminium ionen in het conversiebad dat vooraf gaat aan aluminium poedercoaten.
Romarco (stand 172): Afvalverwerking van gecontamineerde voorbehandelingsbaden

Casus 6: Reiniging van oppervlakken

Het reinigen van oppervlakken is een absolute noodzaak om problemen te vermijden bij een latere oppervlaktebehandeling. Maar hoe bent u absoluut zeker dat het oppervlak schoon is en vrij van de allerkleinste verontreinigingen? Oppervlaktereiniging kan dan ook van alles zijn: van oppervlakkig vuil verwijderen tot abrasieve oppervlaktebehandeling voor tal van toepassingen in bijvoorbeeld de voedingsindustrie tot en met de volledige behandeling, of zelfs decontaminatie van industriële installaties.

Benieuwd naar de innovaties op het gebied van oppervlaktereiniging? De volgende exposanten presenteren live demo’s:

Thermisch: ThermoClean – warmtewisselaars, interne oppervlakken (stand 166)
Chemisch (Paint stripping): ArenaComet (stand 30); ADWaalhaven (stand 5)
Chemisch/Mechanisch: Vervuilde pijpleidingen; gecombineerd inzetten van chemicaliën en “pigs” - Romarco (stand 172)
Waterige oplossing: Rösler Cutlery Cleaner (stand 52)
Biologisch: Kluthe Ocean Wave (stand 210)
Plasma: Hechting verbeteren - Sinvacon (stand 61)
Stralen: niet destructief (e.g. grafiti removal) – Sodablast (stand 212)
Stralen: abrasief – Rösler (stand 52)

Deze demo’s live ervaren?

Bezoek dan op 15 en 16 mei Eurofinish + Materials in de Brabanthal te Leuven

Registreer gratis uw bezoek