MES2021 1200x627 AD Chemicals 1 Duurzaam alternatie voor solventreinigers2

Duurzaam alternatief voor solventreinigers

Cleaner MM31 kan solventgebaseerde processen voor het reinigen en ontvetten van metalen 1-op-1 vervangen. Tal van bedrijven in de Europese markt kiezen ondertussen voor dit duurzame en arbo-technisch betere alternatief. Zo vindt het product al zijn weg naar onder andere vooraanstaande trailerfabrikanten en machinebouwers.

Solventen onder vuur

Solventgebaseerde reinigers zoals thinner, xyleen en heptaan liggen onder vuur. Dergelijke stoffen brengen risico's met zich mee op het gebied van arbeidsomstandigheden en brandgevaar, en ook milieuschadelijke emissies en Vluchtige Organische Stoffen (VOS) zijn hierbij veelbesproken onderwerpen. Overheid- en inspectieinstanties houden dan ook terecht een extra oogje in het zeil voor wat betreft die stoffen.

Het reinigen en coaten van metaal in de praktijk

In de praktijk komen coatingsystemen met oplosmiddelen steeds minder voor. Bedrijven die wél nog zulke coatingsystemen toepassen, doen dat doorgaans met de nodige aandacht voor de veiligheid - met aangepaste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Waar wél nog volop solventen gebruikt worden is voorafgaand aan het coaten, bij het reinigen van het metaal. En bij dit proces zit het gebruik van aangepaste PBM’s nog een stuk minder goed ingebakken. 

Hoe effectief zijn solventen?

Oplosmiddelen zijn krachtige ontvettingsmiddelen voor metaal, maar hoe effectief zijn ze in de praktijk? Doorgaans brengt men ze aan met een doek, waarbij men die in veel gevallen meermaals gebruikt. Door de wrijfbewegingen met de doek en het verdampen van het oplosmiddel wordt de vetlaag eerder uitgesmeerd dan verwijderd. Een slechte reiniging van het metaal dus, met bijkomend het risico op corrosie en lakonthechting op hoogwaardige metaalconstructies met uitgebreide verfsystemen - zelfs als er na het reinigen een grondige mechanische voorbehandeling zoals stralen volgt. Ook op onverwachte plekken zoals een vlak deel. De oorzaken zijn divers. Bijvoorbeeld niet conform specificaties werken en te dunne laagdiktes aanbrengen. In vele gevallen betreft het echter een onjuiste oppervlaktebehandeling met het oog op de reiniging. Het voorbereide oppervlak blijft na reiniging met solventen vervuild of zelfs vet. 

De waterbreektest

Velen zoeken de oplossing niet in een mogelijk foutieve reiniging, of ze willen dat niet inzien. In dergelijke situaties biedt de waterbreektest uitsluitsel. Die is eenvoudig, snel en in de meeste gevallen niet-destructief - kan op staal vliegroestvorming veroorzaken. De test is bedoeld om de aanwezigheid van waterafstotende films na te gaan en wordt uitgevoerd op vers gereinigde metalen die in een volledig schone toestand hydrofiel zijn, zoals staal en andere metalen. De verontreiniging is te zien op plaatsen waar de waterfilm doorbroken is. Bij toepassing van solventgedragen reinigers is dat in vele gevallen slechts in beperkte mate het geval. Cleaner MM31 kan de huidige solventgebaseerde processtap 1-op-1 vervangen. Het product is bovendien ADR-gevarenvrij en toepasbaar op verschillende metalen. Zo kan het veilig voor mens en milieu worden ingezet.

Betere lakhechting en bescherming tegen (vlieg)roest

In de zoektocht naar een alternatief voor solventgebaseerde reinigers wist AD Chemicals het reinigingsproces te upgraden door een meerwaarde aan het metaal te geven. Een behandeling met Cleaner MM31 leidt niet alleen tot een zuiver, goed ontvet en gereinigd oppervlak, maar brengt ook een conversielaag aan op het substraat.

Die conversielaag biedt de volgende voordelen:

  • Passiveertechniek: bescherming van het substraat zonder coating, en dagenlange bescherming tegen vliegroest in geconditioneerde opslag
  • Verbeterde lakhechting en corrosiebescherming

Cleaner MM31 is ook uitermate geschikt voor het reinigen van RVS en het realiseren van een perfecte lakhechting met een poedercoating of natlak.

Over AD Chemicals

AD Chemicals, onderdeel van AD International, ontwikkelt, produceert en levert al meer dan 40 jaar een breed scala van producten voor de chemische oppervlaktebehandeling van metalen. Deze producten kunnen gebruikt worden in uiteenlopende procestoepassingen. Chemisch voorbehandelen is een essentiële stap in onder andere het poedercoat-, natlak- en anodisatieproces. AD Chemicals heeft productlijnen voor aluminium, verzinkt staal, staal en multi-metaal producten.

Het artikel: 'Duurzaam alternatief voor solventreinigers' is aangepast overgenomen van PMG. Voor het originele artikel verwijzen wij u graag door via deze link.

Bezoek Materials+Eurofinish+Surface 2021!

Op 15 en 16 september 2021 vindt Materials+Eurofinish+Surface plaats in de Brabanthallen te 's-Hertogenbosch. Bezoek AD Chemicals op stand 76 of neem een kijkje bij andere exposanten

Registreer uw gratis bezoek